Mooie wegen met vaak weinig verkeer, prachtige landschappen en historische plaatsen, een groeiend aanbod van fietsroutes en fietspaden en veel Spaanse steden die de fiets meer en meer ruimte geven.
Een goede voorbereiding is voornaam, en daarom geven we in dit artikel graag een overzicht van de belangrijkste verkeersregels die in Spanje gelden.
Veiligheid
- Fietshelm — buiten de bebouwde kom is het dragen van een fietshelm verplicht, behalve wanneer de fietsomstandigheden zwaar zijn. Denk daarbij aan extreme hitte of straffe beklimmingen. Voor kinderen tot 16 jaar is het dragen van een helm altijd verplicht, ook wanneer ze op de fiets vervoerd worden.
- Mobiele telefoon — handenvrij bellen mag, maar je mag — net zoals in de auto — je telefoon niet bedienen of zelfs maar vasthouden wanneer je aan het fietsen bent.
- Hoofdtelefoon of oortjes — met een hoofdtelefoon op of met oortjes in je oren mag je niet fietsen.
- Veiligheidsvestje — fiets je buiten de bebouwde kom of is de zichtbaarheid niet optimaal? Dan is het dragen van een reflecterend veiligheidsjasje verplicht. Je kleding moet daarbij tot een afstand van 150 meter zichtbaar zijn.
Fiets en fietsuitrusting
- Bel — verplicht!
- Verlichting — fietsen moeten in het donker, in tunnels en bij slecht zicht voorzien zijn van vaste lampen. Vooraan is een witte of gele lamp verplicht, terwijl je achterop een rood lampje moet monteren.
- Reflectoren — plaats achterop je fiets een rode reflector. Dat is verplicht. Daarnaast moeten je pedalen en wielen eveneens van reflectoren voorzien zijn.
- Aanhanger — je mag uitsluitend een lichte bagageaanhanger trekken. Het ding mag dus niet zwaarder zijn dan de helft van het onbeladen gewicht van je fiets. Is het donker of is er sprake van slecht zicht? Dan mag je geen aanhanger aan je fiets knopen. Kinderen in een aanhanger vervoeren is in de regel eveneens verboden, al zijn er meerdere steden die dit wel toestaan. Ga daarom steeds te rade bij de lokale autoriteiten.
Plaats op de weg
Fietsers mogen alleen bij goed zicht naast elkaar rijden. Op wegen buiten de bebouwde kom mogen fietsers bij het naar links afslaan niet voorsorteren. Rijd dus rechts tot de overzijde van de kruisende weg en ga daar linksaf, als dat zonder gevaar kan.
Kinderen
Zijn je kinderen ouder dan 15, dan mogen ze op wegen met gescheiden rijbanen fietsen.
Fietsen onder invloed
Liever niet, natuurlijk. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
Bijzondere regels voor elektrische fietsen en speedpedelecs
Voor een elektrische fiets — een ‘bicicleta eléctrica’ — met trapondersteuning tot 25 km per uur en een maximumvermogen van 250 watt gelden dezelfde regels als voor gewone fietsen.
Voor speedpedelecs met trapondersteuning tot 45 km per uur, fietsen met een hulpmotor met meer dan 250 watt aan vermogen én voor elektrische fietsen die zonder trappen kunnen worden voortbewogen, gelden globaal dezelfde regels als voor een bromfiets. De bestuurder is dan ook verplicht een goedgekeurde ECE-22.05-genormeerde bromfietshelm te dragen. Speciale speedpedelec-helmen — norm NTA 8776:2016 — zijn niet toegestaan.