7-polige of 13-polige stekkers — wat is het verschil?

Als je erop uit trekt met de wagen, komt een trekhaak vaak van pas. Zo kan je eenvoudig een fietsdrager op de haak bevestigen. Maar ook je aanhangwagen, paardentrailer en caravan dienen hierop gemonteerd te worden. Heb jij een trekhaak nodig voor één van de genoemde toepassingen en wil je er graag één aanschaffen? Weet je dan ook het verschil tussen een 7-polige en een 13-polige stekker? Geen paniek, wij zetten het belangrijkste voor jou even op een rijtje.

3 minuten

Wat is een stekkerdoos?

Een trekhaak moet je aansluiten op de wagen, dat weet iedereen. Maar wanneer je een trekhaak koopt, moet je ook kiezen of je die op een 7-polige stekkerdoos of een 13-polige stekkerdoos wil aansluiten.

Wat doet die stekkerdoos precies? Simpel — hij voorziet het object dat je aan je auto koppelt van spanning. Deze elektriciteit zorgt bijvoorbeeld voor de verlichting, wat essentieel is voor de veiligheid in het verkeer.

De stekkerdoos is dus eigenlijk de koppeling tussen je wagen en de aanhanger, die de elektriciteit van het ene naar het andere geleidt.

Het verschil

Voor welke stekker je moet kiezen, hangt af van de toepassing waarvoor je de trekhaak zal gebruiken. Aangezien dit verschilt van gebruiker tot gebruiker, is het dan ook belangrijk even na te gaan wat voor jou specifiek de beste keuze is.

Het grote verschil zit hem in de functies van de stekker. Zo heeft een 7-polige stekker minder beschikbare functies dan een 13-polige stekker.

7-polige stekkeraansluitingen

Oudere fietsdragers zijn in het algemeen steeds uitgerust met een 7-polige stekker. Die voorziet enkel de basisverlichting — namelijk de richtingaanwijzers, de remlichten, de achterlichten en de mistlampen.

Ook bij oudere aanhangers en trailers vind je de 7-polige stekker terug.

13-polige stekkeraansluitingen

Naast de basisverlichting zoals ook een 7-polige stekker die voorziet, levert de 13-polige stekker ook spanning voor de achteruitrijverlichting.

Sinds 2011 is deze 13-polige stekker bij wet verplicht voor nieuwe aanhangers, trailers en caravans die naar de technische controle gaan. Daarom zijn nieuwe uitvoeringen hiervan steeds uitgerust met een 13-polige stekker.

Heb je nog een aanhanger of trailer met een 7-polige stekker en wil je op je auto een 13-polige stekker monteren? Dan kan je steeds een adapter aanschaffen. Je hoeft dus geen nieuwe aanhangwagen te kopen!

Plug and play?

Niet altijd. Let er altijd op de stekker op de juiste manier in te steken.

  • Bij de 7-polige stekker kan je niet veel verkeerd doen. Deze kan slechts op één manier ingeplugd worden, namelijk recht inpluggen.
  • Het aansluiten van een 13-polige stekker is echter niet zo eenvoudig. Je moet die namelijk in de stekkerdoos steken, en vervolgens een kwartslag met de klok mee draaien.

Hoe je de stekker inbrengt, is ook van belang. De stekker bevat een klein blokje, en dat kan enkel aan de onderkant van de stekkerdoos gekoppeld worden. Het klepje van de 13-polige stekker wijst dan naar links. Na het draaien, heb je de stekker veilig aangesloten.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst