Met de fietsdrager op vakantie — belangrijke veiligheidsregels

Een fietsweekendje weg of een fiksere biketrip voor de boeg? Dan wil je vast je eigen fietsen meenemen en heb je dus een fietsdrager nodig. Hoe doe je dat het best?

3 minuten

Er zijn drie verschillende soorten …

  • Fietsdragers die op de trekhaak gemonteerd worden — verreweg de veiligste oplossing en ideaal voor lange trajecten en intensief gebruik. Bovendien blijft je dak vrij voor een dakkoffer, een kayak, …
  • Fietsdragers die op het dak van de wagen gemonteerd worden, met behulp van een dakdrager. Je fiets staat hoog boven de weg, ver weg van modder en ander opspattend vuil. Bovendien blijft je trekhaak vrij voor een caravan of aanhanger.
  • Fietsdragers die op de kofferbak of de achterklep van de auto gemonteerd worden. Beschikt je wagen niet over een trekhaak? Of monteerde je al een bagagebox op het dak van je wagen? Dan hebben is dit fietsdragertype dé oplossing.

Maximaal gewicht en afmeting

Zorg ervoor dat je de maximale draagcapaciteit van je fietsdrager nooit overschrijdt.

Kies je voor een op de trekhaak gemonteerde fietsdrager, let dan ook zeker op de specificaties en maximale laadcapaciteit van de trekhaak. In vaktermen heeft men het over de maximale kogeldruk. Zo mag het totaalgewicht van zowel de fietsendrager en de erop gemonteerde fietsen de toegestane kogeldruk niet overschrijden. Bij twijfel raadpleeg je best het instructieboekje van je wagen. Handig om te weten — een fiets weegt tussen 7 kilogram en 15 kilogram.

Ook manoeuvreren — rechtsomkeer maken, parkeren, filerijden, … — wordt ook een stuk moeilijker, en dat zeker bij een op de trekhaak of kofferbak gemonteerde fietsdrager. Ga je voor een op het dak gemonteerde fietsdrager, vergeet dan niet dat je wagen een stuk hoger wordt. Let dus op voor bruggen, parkeergarages en péages.

Goed vastgemaakt

Ongeacht het fietsdragertype is het natuurlijk belangrijk de fietsdrager goed te bevestigen op de wagen, en ook de fietsen dien je natuurlijk stevig vast te maken. Controleer bij elke stop dan ook de riemen en spanbanden, zeker bij fietsdragers die op de achterklep gemonteerd zijn. Zo vermijd je dat de spanbanden loskomen door de wind. Gebruik ook geen niet-meegeleverde touwen of spanners.

Bevestig je fietsen in elk geval met een antidiefstalsysteem. Alle verhuurde fietsdragers beschikken over een dergelijk systeem. Maak er zeker gebruik van!

Nummerplaat, lichten en reflectoren zichtbaar

Je nummerplaat, lichten en reflectoren moeten te allen tijde zichtbaar zijn, voor welk fietsdragertype je ook koos. Is dan niet het geval? Dan moet je een extra systeem met nummerplaathouder en verlichtingsherhaling gebruiken. Ook die oplossingen verhuren we. Denk ook aan de reglementering van de mistlampen bij beperkte zichtbaarheid. De wet schrijft voor dat je achterste mistlichten inschakelt wanneer mist of sneeuw het zicht beperkt tot minder dan 100 meter én in het geval van zware regen.

Lees verder onder de afbeelding …

Met de fietsdrager op vakantie — belangrijke veiligheidsregels

Pas je rijstijl aan

Vervoer je fietsen? Pas dan steeds je snelheid, manoeuvres en veiligheidsafstanden aan. Omdat je wagen zwaarder is, heb je een minder goede wegligging en zijn de remafstanden aanzienlijk groter. Bovendien verandert een fietsendrager op het dak de aerodynamica van je auto, waardoor je brandstofverbruik toeneemt …

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst