Op fietsvakantie naar Portugal? Enkele regels en tips

Portugal is een prachtige bestemming voor een actieve fietsvakantie! Tal van autoluwe wegen en zogenaamde ‘ecopistas’ trekken samen met het zachtere klimaat het hele jaar door dan ook veel fietstoeristen aan. Het land weet als geen ander mooie stranden, ongerepte natuur en een grote rijkdom aan cultuur in tal van historische steden te combineren. Prachtige gebouwen, sfeervolle terrasjes en mooie wijnvelden — waar wacht je nog op?

3 minuten

Maar deelnemen aan het verkeer blijft natuurlijk een verantwoordelijke bezigheid. Hou daarom zeker rekening met volgende regels en tips.

Veiligheid

  • Fietshelm — bestuur je een gewone fiets, dan is het dragen van een fietshelm niet verplicht. Wel wordt dit sterk geadviseerd. Fiets je met een elektrische fiets of een speedpedelec, dan is een fietshelm wèl verplicht. Kinderen die achterop vervoerd worden moeten steeds een helm dragen! Voor baby’s vervalt de helmplicht.
  • Mobiele telefoon — handenvrij bellen mag, maar je mag — net zoals in de auto — je telefoon niet bedienen of zelfs maar vasthouden wanneer je aan het fietsen bent.
  • Hoofdtelefoon of oortjes — verboden! Je mag enkel een speciale eenorige headset gebruiken. Slimmeriken, opgelet — een gewone hoofdtelefoonset waarvan slechts één schelp je oor bedekt wordt niet toegelaten.
  • Veiligheidsvestje — de Portugese wetgeving doet geen enkele uitspraak over het al dan niet verplicht dragen van fluorescerende veiligheidshesjes. Gebruik daarom je gezond verstand — is het donker of zijn de weersomstandigheden slecht, trek dan een reflecterend vestje aan.

Fiets en fietsuitrusting

  • Bel — verplicht!
  • Verlichting — voorzie je fiets van vaste lampen. Vooraan is een witte of gele lamp verplicht, terwijl je achterop een rood lampje moet monteren.
  • Reflectoren — niet alleen moet je fiets over een reflector op het achterspatbord beschikken, ook je wielen moeten minstens drie reflectoren bevatten. Als je geen spaakreflectoren monteert, moeten je banden over reflecterende strips beschikken.
  • Aanhanger — toegestaan!

Plaats op de weg

Met twee fietsers naast elkaar rijden is toegestaan, zolang je de andere weggebruikers niet in gevaar brengt of hindert. Als er een fietspad is, moet je dat gebruiken. Is er geen toegewijde fietsinfrastructuur beschikbaar? Rijd dan zo rechts mogelijk op de weg.

Kinderen

Met de kids onderweg? Let dan zeker op deze regels.

  • Het is toegestaan kinderen tot 7 jaar te vervoeren, op voorwaarde dat de fiets is voorzien van een speciale zitplaats met steun voor handen, voeten en rug. Het dragen van een helm is verplicht!
  • Kinderen tot 10 jaar mogen op de stoep rijden, maar mogen daar geen voetgangers hinderen.

Fietsen onder invloed

Liever niet, natuurlijk. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Voor bestuurders die minder dan drie jaar een rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,2 promille.

Bijzondere regels voor elektrische fietsen en speedpedelecs

Voor een elektrische fiets — een ‘bicicleta elétrica’ — met trapondersteuning tot 25 km per uur en een maximumvermogen van 250 watt, gelden vrijwel dezelfde regels als voor een gewone fiets. Het dragen van een goedgekeurde fietshelm is verplicht.

Voor speedpedelecs zijn er extra regels. Deze fietsen bieden een trapondersteuning tot tot 45 km per uur en worden wettelijk gelijkgesteld aan de regels voor bromfietsen. De bestuurder is verplicht een goedgekeurde ECE-22.05-genormeerde bromfietshelm te dragen. Speciale speedpedelec-helmen — norm NTA 8776:2016 — kunnen ook.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst