Rijd je alleen op de Franse carpoolstrook? 135 euro boete!

Maak je deze zomer gebruik van de Franse snelwegen, let dan goed op. Op steeds meer plekken voorziet men immers toegewijde carpoolstroken. Zit je alleen in de auto? Dan mag je daar niet zomaar rijden! Een nieuw verkeersbord kondigt het speciaal stukje wegdek aan.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
3 minuten

Al sinds september 2020 experimenteert de Franse overheid met deze rijstrooksoort, en dat op de A48-snelweg. Zo wil men carpoolen en ander milieuvriendelijker autogebruik stimuleren. Carpoolers krijgen dus een eigen rijstrook, aangeduid door middel van witte ruit op een blauw verkeersbord of zwart matrixbord en duidelijk geïnspireerd op de bekende ‘diamond lanes’ op Amerikaanse snelwegen.

Zie je zo’n bord boven een rijstrook, dan mag je er alleen rijden als je met meer dan één persoon in de auto zit. Een flitssysteem met kunstmatige intelligentie telt het aantal inzittenden. Maar ook de snelwegpolitie zal fysiek controleren. Overtreders mogen zich aan een boete van 135 euro verwachten.

Lees verder onder de afbeelding …

Rijd je alleen op de Franse carpoolstrook? 135 euro boete!

Op A48-snelweg tussen tussen Grenoble en Lyon

Vanaf juni 2023 wordt het systeem met de nieuwe rijstroken actief op de A48-snelweg tussen Grenoble en Lyon. Het gaat om een stuk van acht kilometer waarvan de linkerrijstrook als carpoolstrook gaat gelden. De strook begint bij de tolpoort van Voreppe en loopt tot het knooppunt van de A48- en de RN481-wegen.

Het gaat om een dynamische strook, waarbij het verkeersbord dus geactiveerd wordt wanneer het verkeer aanzwelt. Op het moment dat de matrixborden boven de weg een witte ruit aangeven, wordt dat stukje asfalt dus als carpoolstrook ingericht.

Wanneer mag je wél op de carpoolstrook rijden?

Iedereen die met meer dan één persoon in de auto zit mag over de carpoolstrook. Ben je dus met je hele gezin in de auto op weg naar je vakantiebestemming? Dan mag je gewoon over de carpoolstrook. Taxi’s mogen in alle gevallen over de carpoolstrook rijden, ook wanneer ze geen passagiers vervoeren. Ook voor elektrische auto’s met een groen Crit’Air-milieuvignet maakt men een uitzondering.

Overigens moet je niet alleen op de carpoolstrook letten, maar ook op je snelheid. Als de carpoolstrook open is, geldt er een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur op het gehele wegvak.

Overgangsfase

Omdat de Franse wegenpolitie verwacht dat niet elke weggebruiker meteen van deze nieuwe regeling op de hoogte is, zal men niet vanaf het eerste moment kwistig boetes uitschrijven. Er is een overgangsfase gepland. Als het camerasysteem registreert dat je in je eentje over de carpoolstrook rijdt, geven de matrixborden boven de weg aan dat je in overtreding bent. Concreet wordt jouw kenteken daarbij op het matrixbord overgenomen.

Ook elders in Europa

Helemaal uniek is de Franse carpoolstrook overigens niet. In Madrid en het Oostenrijkse Linz vind je ook carpoolstroken terug. In Noorwegen kan je de carpoolstroken tegenkomen in Bergen, Trondheim, Kristiansand en Oslo.

Meer weten over de carpoolstrook? Alle informatie vind je — in het Frans — op de toegewijde website voor het carpoolproject, Area Covoiturage.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst