Fietsen door de regen? Gewoon doen!

Regent het? Dan slaat bij veel fietsers de twijfel toe. Natuurlijk is fietsen in mooi weer een stuk aangenamer. Maar échte fietsers worden gemaakt in de regen.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
2 minuten

Een regenachtig herfstseizoen betekent niet meteen dat enkel de hometrainer nog in aanmerking komt. Er zijn voldoende manieren om je te wapenen tegen de regen. Een goede voorbereiding maakt je fietstocht bovendien een pak draaglijker. En net omdat veel mensen binnen blijven wanneer het regent, heb je de weg, trail of gravelpad helemaal voor jezelf. Niet twijfelen, maar gewoon vertrekken!

Let op je fietstechniek

First things first — regen is niet slecht voor je fiets. Fietsen in de regen is wèl gevaarlijker dan fietsen bij droog weer. Als het nat is, zijn het wegdek en de wegbelijning immers gladder. Die gladheid zorgt ervoor dat het langer duurt om tot stilstand te komen. Bij plotse en stevige remmanoeuvres kan je wiel sneller blokkeren. Anticiperen en gedoseerd remmen is dus de boodschap. Let op in bochten, zeker wanneer je afdaalt. Tip — verlaag je bandenspanning met een halve of hele bar. Dat doet wonderen voor de grip.

Lees verder onder de afbeelding …

Fietsen door de regen? Gewoon doen!

Kies de juiste uitrusting

Werk met laagjes om je lichaam te laten ademen, en houd zo de regen buiten. Monteer degelijke spatborden om de rugspray te verminderen en zet een regenpetje op om de druppels uit je ogen te houden. Een goed regenjack ligt voor de hand. Op zoek naar een nieuw exemplaar? Neem dan een zeker het zoekwoord ‘high visibility’ in je opdracht op. Denk ook aan overschoenen. Natte voeten tijdens is een echte ‘mood killer’. Je hebt het sneller koud en kan je minder goed focussen op je training of genieten van je rit.

De beloning is groot

Wanneer het plezier wat afneemt en de koude en nattigheid er toch wat inhakken, is er altijd de warmte van thuis om naar terug te keren. Een kom warme soep en een lekkere douche voelen dan als pure luxe. Eenmaal in je joggingbroek op de bank, is de voldoening over het trotseren van de elementen gigantisch. En verdiend.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst