Ook de meest geliefde fietsroute van Europa, de Donauradweg, loopt grotendeels door Oostenrijk. Dit is een mooie vlakke route, waarbij onderweg ook nog veel te zien valt, zoals de fruit- en wijnstreek van Wachau en de abdij van Melk. Of wat dacht je van de streek rond de prachtige stad Wenen, vol met mooie architectuur?
Maar veiligheid voorop, natuurlijk. En daarom geven we je in dit artikel graag een overzicht van de voornaamste regels om het mooie Oostenrijk te doorkruisen.
Veiligheid
- Fietshelm — voor kinderen jonger dan 12 jaar is een fietshelm verplicht, ook wanneer ze achterop of in een fietsaanhanger vervoerd worden. In de deelstaat Niederösterreich moeten kinderen tot 15 jaar een helm dragen, en dat zelfs op speelplaatsen of in niet-publieke parken. Ook overige fietsers wordt aangeraden een fietshelm te dragen.
- Mobiele telefoon — handenvrij bellen mag, maar je mag — net zoals in de auto — je telefoon niet bedienen of zelfs maar vasthouden wanneer je aan het fietsen bent.
- Hoofdtelefoon of oortjes — vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid is fietsen met een hoofdtelefoon sowieso niet aan te raden. Hoewel er geen wetgeving is die het luisteren naar muziek via een koptelefoon tijdens het fietsen verbiedt, bepaalt het verkeersreglement wèl dat een voertuig alleen mag worden bestuurd door personen die in een geschikte lichamelijke en geestelijke toestand zijn. Staat de muziek dus zo luid dat je de geluiden rondom niet meer kan waarnemen, dan kan er geverbaliseerd worden. Bij een ongeval kan onder bepaalde omstandigheden ook medeplichtigheid in rekening worden gebracht!
- Veiligheidsvestje — fiets je buiten de bebouwde kom of is de zichtbaarheid niet optimaal? Dan is het dragen van een reflecterend veiligheidsvest verplicht.
Fiets en fietsuitrusting
- Bel — verplicht!
- Verlichting — voorzie je fiets van vaste lampen. Vooraan is een witte of gele lamp verplicht, terwijl je achterop een rood lampje moet monteren.
- Reflectoren — achteraan moet je fiets een rode reflector hebben. Op de pedalen bevinden zich gele reflectoren, en je wielen voorzie je van witte of gele reflectoren.
- Aanhanger — eenassige aanhangers zijn toegelaten. Is de aanhanger breder dan 1 meter en gebruik je ‘m niet voor personenvervoer? Dan ben je verplicht op de rijbaan te rijden en is het fietspad dus verboden terrein.
Plaats op de weg
Enkel op fietspaden, in fietsstraten en in woonerven mogen fietsers naast elkaar rijden. Is er een fietspad, dan ben je verplicht dat te gebruiken. Daar is de maximumsnelheid dan ook beperkt tot 30 km per uur. Ontbreekt het aan fietspaden? Rij dan zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg. In druk verkeer mag je tussen stilstaande auto’s fietsen als daar genoeg ruimte voor is.
Oostenrijk kent speciale oversteekplaatsen voor fietsers — de zogenaamde Radfahrerüberfahrten. Hier genieten fietsers voorrang. Je herkent deze zones dankzij de vierkantvormige, blauwe borden met een witte driehoek met een zwart ingekleurde fietser. Let op — vaak moet je deze oversteekplaatsen met voetgangers delen. In dat geval hebben voetgangers voorrang! Bij het naderen van een oversteekplaats voor fietsers mag je snelheid niet meer dan 10 kilometer per uur bedragen.
In speciale fietsstraten — Fahrradstrassen — zijn enkel fietsers, voetgangers en plaatselijk bestemmingsverkeer toegestaan. Voertuigen mogen fietsers niet inhalen of hinderen en mogen bovendien niet sneller rijden dan 30 km per uur. Dergelijke straten worden aangeduid met een wit vierkant bord met daarin een blauwe cirkel met een wit ingekleurde fiets.
Kinderen
Met de kids onderweg? Let dan zeker op deze regels.
- Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen achterop de fiets als de fietser ouder is dan 16 jaar én dit in een geschikt en op de bagagedrager gemonteerd kinderzitje gebeurt. Dit zitje moet beschikken over een hoofdsteun, een veiligheidsgordel en in hoogte verstelbare voetsteunen met riempjes om de voeten vast te zetten. Zorg ervoor dat de spaken van het achterwiel met een jasbeschermer of door beenbeschermers van het kinderzitje zijn afgeschermd. Het is in Oostenrijk verboden om aan het verkeer deel te nemen met een fiets waaraan een kinderfiets is gekoppeld via een tandemstang. En bij uitbreiding — kinderen mogen niet in een zitje vooraan worden vervoerd.
- Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder begeleiding fietsen. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen alleen fietsen onder begeleiding van een persoon ouder dan 16 jaar. Kinderen mogen wel al vanaf 9 jaar zonder begeleiding fietsen als zij in het bezit zijn van een Oostenrijks fietsrijbewijs.
Fietsen onder invloed
Liever niet, natuurlijk. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,8 promille.
Bijzondere regels voor elektrische fietsen en speedpedelecs
Voor elektrische fietsen — de ‘Elektro-Fahrräder’ of ‘Pedelecs’ — met trapondersteuning tot 25 km per uur en een maximumvermogen van 600 watt gelden dezelfde regels als voor gewone fietsen. De minimumleeftijd voor het fietsen op een elektrische fiets zonder begeleiding is 12 jaar. Als je kind over een Oostenrijks fietsrijbewijs beschikt, daalt die leeftijdseis tot 10 jaar. Het dragen van een fietshelm is enkel verplicht voor kinderen tot 12 jaar. Alle bestuurders van elektrische fietsen wordt geadviseerd een fietshelm te dragen.
Voor speedpedelecs zijn er extra regels. Deze fietsen bieden een trapondersteuning tot tot 45 km per uur en worden wettelijk gelijkgesteld aan de regels voor bromfietsen.
- Speedpedelecs mogen niet op het fietspad rijden.
- De minimumleeftijd om op een speedpedelec te rijden is 15 jaar en de bestuurder moet in het bezit zijn van het bromfietsrijbewijs.
- De bestuurder is verplicht een goedgekeurde ECE-22.05-genormeerde bromfietshelm te dragen. Speciale speedpedelec-helmen — norm NTA 8776:2016 — zijn niet toegestaan.
- Je bent wettelijk verplicht om een stevige en vuilbestendige verbanddoos bij je te hebben.