Voor een avontuurlijke, actieve vakantie moet je niet altijd naar verre oorden afreizen. Ook dichtbij kan je prachtige ontdekkingstochten maken. Zo is Nederland een ideaal land voor een fietsvakantie. Het vlakke landschap, een mild klimaat en een enorm goede infrastructuur maken Nederland tot de ultieme fietsbestemming.

Door de prachtige natuur in Drenthe, de Elfstedentocht op wielen, richting de Keukenhof in Lisse of een gezellig terrasje op het Vrijthof in Maastricht? Nederland is het beste fietsland van Europa en geen enkel ander land investeert zo sterk in prachtige fietspaden. Een week of langer? Of een weekendje ertussenuit? Kan allemaal!

Veiligheid

 • Fietshelm — niet verplicht, maar wel aangeraden.
 • Mobiele telefoon — het is verboden om tijdens het fietsen een mobiele telefoon of ander elektronisch apparaat vast te houden. Bellen, sms’en, scherm lezen of zelfs navigeren? Stuk voor stuk verboden, en dus riskeer je een boete. Je mag je telefoon wel handsfree gebruiken, maar zorg er dan voor dat je steeds het omgevingsgeluid kan horen. Zet het volume dus zacht genoeg, of gebruik maar één oortje. Voor navigatieapparaten gelden dezelfde regels. Deze mag je dus ook niet vasthouden of bedienen. Wel mag je dit soort toestellen in een houder op het stuur plaatsen.
 • Veiligheidsvestje — de Nederlandse wetgeving doet geen enkele uitspraak over het al dan niet verplicht dragen van fluorescerende veiligheidshesjes. Gebruik daarom je gezond verstand — is het donker of zijn de weersomstandigheden slecht, trek dan een reflecterend vestje aan.

Je fiets en fietsuitrusting

 • Bel — verplicht!
 • Verlichting — steek ’s nachts en bij slecht zicht je voor- en achterlicht aan. Vooraan is de kleur wit of geel, terwijl het licht achteraan een rode kleur moet hebben. Het licht moet recht vooruit schijnen en mag dus niet knipperen. Losse lampjes zijn toegestaan. Bovendien mag je deze lampjes op je borst en rug dragen.
 • Reflectoren — voorzie je fiets van een rode reflector achteraan, gele of witte reflectoren op de wielen en oranje of gele reflectoren aan de pedalen.
 • Aanhanger — je mag achter je fiets een aanhanger trekken, op voorwaarde dat die niet breder is dan 1 meter. Als de aanhanger inclusief lading breder is dan 0,75 meter, mag je op de rijbaan rijden.

Plaats op de weg

Fietsers mogen met zijn tweeën naast elkaar rijden. Je mag echter geen hinder voor het overige verkeer veroorzaken. Fietsers moeten elkaar steeds links inhalen, maar ze mogen andere bestuurders ook rechts inhalen.

Als fietser moet je op het aanwezige fietspad of fiets- of bromfietspad rijden. Zo’n pad herken je aan een rond blauw verkeersbord met een witte fiets (bord G11) of een witte fiets en bromfiets (bord G12a). Je mag ook gebruikmaken van een onverplicht fietspad. Dat herken je aan een rechthoekig blauw verkeersbord met het woord ‘fietspad’ (bord G13). Is er geen fietspad? Maak dan gebruik van de rijbaan.

Het is verboden om met de fiets op het trottoir of op een busbaan te rijden. Fietsen met meer dan twee wielen en een breedte van meer dan 0,75 meter mogen op de rijbaan.

Kinderen

Met de kids onderweg? Let dan zeker op deze regels.

 • Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen op de fiets vervoerd worden als ze zitten op een daartoe bestemd en veilig kinderfietsstoeltje met voldoende steun voor rug, handen en voeten. Het is verstandig te zorgen voor een goede spaakafscherming om te voorkomen dat een voet van het kind tussen de spaken komt.
 • Kinderen vanaf 8 jaar mogen achterop de bagagedrager van de fiets vervoerd worden, op voorwaarde dat de drager voor het vervoer van passagiers geschikt is.

Fietsen onder invloed

Liever niet, natuurlijk. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Rijden onder invloed van drugs is eveneens verboden.

Bijzondere regels voor elektrische fietsen en speedpedelecs

Voor elektrische fietsen gelden dezelfde regels als voor gewone fietsen. Voor speedpedelecs zijn er echter extra regels.

 • De speedpedelec moet een kleine gele kentekenplaat hebben. Je moet het kentekenbewijs te allen tijde bij je hebben.
 • Om een speedpedelec te kunnen besturen, moet je minstens 16 jaar oud zijn en over een AM-bromfietsrijbewijs te beschikken. Ben je in het bezit van een autorijbewijs of motorrijbewijs? Dan heb je geen bromfietsrijbewijs nodig.
 • Om een speedpedelec te besturen, heb je een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering nodig.
 • Op een speedpedelec moet een achteruitkijkspiegel aanwezig zijn.

Omwille van de sterk verhoogde snelheid, zijn dezelfde regels als die voor bromfietsen van toepassing.

 • Het dragen van een goedgekeurde bromfietshelm — norm ECE 22.05 — of een goedgekeurde speedpedelec-helm — norm NTA 8776:2016 — is verplicht.
 • Met je speedpedelec mag je niet op een fietspad! Je hoort thuis op een fiets- en bromfietspad of op de rijbaan. Let op — als je met een speedpedelec op het brom- en fietspad rijdt, moet je je aan de regels voor fietsers houden, maar als je op de rijbaan rijdt, moet je je houden aan de regels voor auto’s en motoren. Concreet mag je dan ook niet rechts inhalen, tenzij je links afslaand verkeer wil passeren. Ook mag je geen gebruikmaken van fietsstroken op de rijbaan, en dus ook niet voorsorteren op een fietsstrook.

Voor een speedpedelec gelden de volgende maximumsnelheden.

 • Op de rijbaan — 45 kilometer per uur.
 • Op het fiets- en bromfietspad — buiten de bebouwde kom 40 kilometer per uur, en in de bebouwde kom 30 kilometer per uur.

Voor bestuurders van een speedpedelec is het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed 0,5 promille. Voor beginnend bestuurders is dat slechts 0,2 promille.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.