Bandenspanning controleren — hoe, waar, wanneer en waarom?

De juiste bandenspanning of bandendruk verhoogt de veiligheid en werkt brandstofbesparend. Maar hoe, waar en wanneer controleer je deze druk?

3 minuten

Banden vormen het enige contactpunt tussen je auto en het wegdek, dus het is erg belangrijk om er zorg voor te dragen. Het regelmatig controleren van de bandendruk is daar een belangrijk onderdeel van.

Rijden met de juiste bandenspanning heeft alleen maar voordelen — de controle over het voertuig gaat erop vooruit, de remweg wordt korter, de banden slijten minder snel én je zal minder verbruiken en bijgevolg minder CO2 uitstoten.

Controleer je regelmatig de bandendruk, dan kan je tot wel 2 volle brandstoftanken per jaar besparen.

Met een eigen manometer of aan een tankstation

Beschik je over een mano- of drukmeter? Dan kan je je bandenspanning zelf checken — handig. Maar ook zonder zo’n toestel lukt het. De meeste Belgische tankstations beschikken immers over een apparaat waarmee je je bandenspanning kan controleren. In veel gevallen kost dit je niets, al vragen sommige stations een kleine vergoeding. Reken dan op een tweetal euro.

Lees verder onder de afbeelding …

Bandenspanning controleren — hoe, waar, wanneer en waarom?

De bandenspanning verhogen of verlagen

Het doel is eenvoudig. Je past de bandenspanning aan aan de gegevens die autofabrikant je meegaf. Die vind je terug in het instructieboekje van je wagen of in de deurstijl aan de bestuurderskant. No luck? In een zeldzaam geval vind je de info dan terug aan de binnenkant van de tankvulklep.

Let op — soms verschilt de optimale druk van voor- en achterbanden. En ook de belasting van het voertuig heeft een invloed op de optimale waarde. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je je banden extra zal moeten oppompen als je op vakantie vertrekt en dus veel vervoert.

  1. Neem deze waarde over in het toestel van het tankstation. Gebruik daarvoor de plus- en mintoetsen.
  2. Sluit het uiteinde van de luchtslang op het ventiel van de band aan. Let erop dat je deze klus uitvoert als de banden ‘koud’ zijn, dus vóór of niet lang na je vertrek.
  3. Het apparaat zal vervolgens de band oppompen of laten leeglopen, afhankelijk van de reeds aanwezige druk. Is de vereiste spanning bereikt, dan meldt het apparaat je dat aan de hand van een geluid- of lichtsignaal. Doe dit uiteraard voor alle vier de banden en vergeet niet om de ventieldop er weer op te draaien.

Hoe vaak check je je bandenspanning?

Moderne auto’s beschikken over sensoren die de bandenspanning via de boordcomputer laten uitlezen. Technisch gezien gebeurt dat aan de hand van draadloze TPMS-sensoren in je band — dat staat voor ‘Tyre Pressure Monitoring System’. De boordcomputer laat je dan weten wanneer de bandendruk van één van de banden onder het gewenste niveau zakt.

Beschik je over een oudere wagen? Dan raden we je aan om je bandenspanning één keer per maand te controleren. De levensduur van de banden zal er alleen maar op vooruitgaan. Bovendien is zo’n moment geknipt om de bandenslijtage na te gaan. Combineer je dit met je tankbeurt, kost je dat nog geen vijf minuutjes extra.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst