Met de fiets of de mountainbike door Picardisch Wallonië

Meer dan 1600 kilometer aan bewegwijzerde knooppuntroutes … Een fiets- of mountainbiketocht in Picardisch Wallonië, een uitgestrekt gebied tussen het Noord-Franse Rijsel en het Belgische Brussel, is de moeite meer dan waard. Via tal van verharde routes door bossen, natuurparken en pittoreske dorpjes reis je naar indrukwekkende kunst- en geschiedenissteden als Doornik, Ath en Moeskroen. Daar wachten kathedralen, kerkjes, gezellige marktpleinen en tal van restaurants je op.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
3 minuten

Het grootste deel van het fietsroutenetwerk is verkeersarm en traag, en in de meeste gevallen voorbehouden voor zwakke weggebruikers. In dat opzicht heeft Wallonie Belgique Tourisme het over ‘RAVeL’, wat staat voor Réseau Autonome de Voies Lentes.

Vlakkere bospaden

Hou je van fietsen of mountainbiken, maar hou je ook graag eens halt bij indrukwekkende gebouwen? Start dan je fietsavontuur in Beloeil. Na een bezoek aan het veertiende-eeuwse kasteel met één van Europa’s mooiste Franse tuinen duik je hier zo het bosmassief van Stambruges in. De heide en de loof- en naaldbomen vormen daar een prachtig sprookjesdecor. Te midden van het bos bevindt zich een plas met kristalhelder borrelend water, een geologisch fenomeen dat heel wat plaatselijke legendes inspireerde. Maar ook La Mer de Sable of de Zandzee is een bijzondere plek — ooit een visrijke vijver, maar door de jaren van zandafzetting volledig dichtgeslibd tot een veenachtige heide. Op de site van Picardisch Wallonië kan je een handige topofiche downloaden.

Lees verder onder de afbeelding …

Met de fiets of de mountainbike door Picardisch Wallonië

Of liever steilere hellingen?

Meer naar het noorden vind je de befaamde Mont de l’Enclus — de Kluisberg — terug. Met een gruwelijke steilheid slingert de brede, geasfalteerde weg omhoog. Over een afstand van slechts 1,8 kilometer overbrug je maar liefst 113 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt dan ook 6,3%, en de maximale hellingsgraad tikt af op 14%! Een echte kuitenbijter, dus. Op de Mont de l’Enclus vind je ook het cederhouten Trekkershuis. Een ideaal vertrekpunt voor wandelaars, mountainbikers, fietsers en ruiters.

Stel zelf je route samen

Nu dichtbijvakanties sterk in de lift zitten, komt Picardisch Wallonië misschien in aanmerking als bestemming voor je volgende weekendje weg met vrienden of met je gezin. De Wapitrotteurs stampten een bijzonder informatieve website uit de grond, waarop je een schat van informatie terugvindt, ook in het Nederlands. Je kan er ook meteen een gepaste fietsroute uitstippelen.

Alles liever op papier? Dat kan ook. Voor slechts 7,00 euro is de fietsknooppuntgids de jouwe. Zwier ook even de gratis publicaties VisitWapi Magazine en de Site- en Recreaties-kaart in je mandje. Zo duik je meteen ook in 15 verhalen van evenveel karaktervolle ambassadeurs, om zo tal van buitengewone smaken en adresjes te ontdekken.

À bientôt!

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst