Snelheidsbegrenzers verplicht vanaf 2022

De European Transport Safety Council — een onafhankelijke non-profitorganisatie die het aantal verkeersslachtoffers wil doen dalen — wil nog steeds dat alle nieuwe auto’s vanaf 2022 met een snelheidsbegrenzer worden uitgerust. De regel moet ook gelden voor reeds bestaande wagens.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
2 minuten

De techniek zou op basis van navigatiegegevens en verkeersbordherkenning kunnen afleiden wat de op dat moment geldende maximumsnelheid van het voertuig kan zijn, en de performantie van de wagen aanpassen. Auto’s die vanaf 2022 van de band rollen, moeten ermee uitgerust zijn. Europa wil echter nog verder gaan en de software — Intelligent Speed Assistance — vanaf 2024 ook voor oudere wagens verplichten.

Override-functie

Zoals de kaarten er nu voor liggen, zou er wel een override-functie worden ingebouwd. Die laat je toe om — in geval van nood, bijvoorbeeld — sneller te rijden dan toegelaten. Je wordt dan wel getrakteerd op een irritant geluidssignaal. Bovendien zal de auto registreren op welke plekken je te hard reed, alsook de snelheid waarmee je dat deed. Je kan dit nog het beste vergelijken met een zwarte doos, zoals je die ook uit de vliegtuigwereld kent.

Lees verder onder de afbeelding …

Snelheidsbegrenzers verplicht vanaf 2022

Veel minder verkeersdoden

De maatregelen kaderen in het plan om het aantal verkeersdoden op Europese wegen tegen 2030 te halveren. Onaangepaste snelheden spelen daar immers een grote rol in.

Als de ISA-gebaseerde snelheidsbeheersing wordt ingevoerd, zal dit dan dus ook ten goede komen van de verkeersveiligheid. De precieze impact kan moeilijker becijferd worden, omdat de veldtests betrekkelijk beperkt waren. Toch lijkt uit Brits onderzoek af te leiden dat wanneer iedere automobilist met een ISA-systeem zou rijden, het aantal ongevallen met ongeveer 59% zou afnemen. Het aantal zwaargewonden zou met 48% afnemen en het aantal doden met 36%. Dat zijn inderdaad fikse cijfers.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst