De gezondheidspas in Frankrijk — een update!

Trek je deze zomervakantie naar onze zuiderburen? Dan komt daar enige administratie aan te pas. De Franse regering besliste onlangs immers om het gebruik van de gezondheidspas — de zogenaamde ‘pass sanitaire’ — uit te breiden. Zo hoopt men een nieuwe toename van het aantal coronabesmettingen te voorkomen.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
3 minuten

Dat heeft niet alleen gevolgen voor de inwoners van Frankrijk zelf, maar ook voor buitenlandse toeristen die in Frankrijk op café en restaurant willen gaan, een museum willen bezoeken of naar Disneyland Parijs willen.

De ‘pass sanitaire’ bewijst dat je volledig gevaccineerd bent, dat je een negatieve test op zak hebt of dat je immuun bent omdat je in het verleden al met het COVID-19-virus bent besmet geweest. De gezondheidspas is verkrijgbaar in digitale of papieren vorm en is van toepassing op iedereen vanaf 12 jaar.

Lees verder onder de afbeelding …

De gezondheidspas in Frankrijk — een update!

Dit is wat je moet doen voordat je op vakantie vertrekt naar Frankrijk. Ben je gevaccineerd met Pfizer, Moderna of Astra-Zeneca? Dan kan je je pas zeven dagen na je tweede prik opvragen. Kreeg je het Johnson & Johnson-vaccin toegediend, dan bedraagt de wachttijd vier weken. De negatieve coronatest — een PCR-test of een sneltest — mag niet ouder zijn dan 48 uur. Als je Frankrijk binnenkomt, is dat 72 uur. Een natuurlijke immuniteit moet meer dan 11 dagen en minder dan 6 maanden ‘oud’ zijn.

Waar voorleggen?

Voorlopig is de gezondheidspas alleen verplicht voor bijeenkomsten van meer dan 1.000 personen, maar vanaf 21 juli zal het gebruik ervan worden uitgebreid tot vrijetijds- en culturele plaatsen met meer dan 50 personen. Denk daarbij aan theaters, bioscopen, …

Begin augustus zal het gebruik ervan worden uitgebreid tot ziekenhuizen, gezondheidsinstellingen en langeafstandstreinen, maar ook tot cafés en restaurants — inclusief terrasjes!

Op campings en in hotels is de pas niet verplicht, maar wèl als je het restaurant of de eetzaal betreedt.

Hoe kom je eraan?

Om naar Frankrijk te reizen heb je sowieso al een pas nodig die bewijst dat je gevaccineerd bent, een negatieve test hebt afgelegd of antistoffen hebt. Dit is het zogenaamde Europese coronacertificaat, en is het snelst beschikbaar via de app CovidSafeBE, die zowel voor Android- als iOS-toestellen beschikbaar is. Deze Europese pas wordt door het Franse controlesysteem perfect inleesbaar, en volstaat!

Geen smartphone of liever een afdrukbaar COVID-certificaat? Dat kan. Bezoek de website MijnGezondheid.be, meld je aan et voilà.

Vul wanneer je terugreist naar België zeker ook het Passenger Locator Form in. Doe dit binnen de 48 uur voor je aankomt in België, ook als je gevaccineerd bent. Alle voorwaarden vind je hier terug.

Wat met Italië?

Ook Italië staat op het punt de verplichting in te voeren, maar enkel als je binnen aan een tafeltje plaatsneemt. De terrassen zijn dus vrijgesteld. Ook tooghangen kan zonder zo’n Green Pass.

De nieuwe regel gaat in op vrijdag 6 augustus. Hoe de regels zullen worden toegepast voor buitenlandse toeristen is nog niet helemaal duidelijk. Zodra alles vastligt, berichten we erover!

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst