We halen steeds meer ons stalen ros van stal, en da’s een goede zaak. Fietsen is immers goed voor de gezondheid en het milieu. Maar de toegenomen populariteit van de fiets en de technologische vooruitgang roepen ook verzekeringstechnische vragen op. Moet je bijvoorbeeld een aparte of bijzondere aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je onderweg bent met je elektrische fiets of speedpedelec?

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon

Het korte antwoord — nee, dat moet niet.

De wet stelt immers dat een aparte aansprakelijkheidsverzekering enkel afgesloten moet worden voor voertuigen die zich motorisch en autonoom voortbewegen én een snelheid van meer dan 25 kilometer per uur halen.

Lees verder onder de afbeelding …

E-bikes en speedpedelecs — hoe zit dat met de verzekering?

Geen aparte verzekeringsplicht

Een elektrische fiets biedt je aan de hand van trapondersteuning de mogelijkheid je tot 25 kilometer per uur voort te bewegen. Trapondersteuning houdt in dat je moet trappen om vooruit te komen. Je kan met je fiets wel meer dan 25 kilometer per uur rijden als je harder trapt, maar van autonoom voortbewegen is er geen sprake. Voor je ‘gewone’ elektrische fiets hoef je dus geen aparte aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen af te sluiten. De familiale polis dekt de risico’s.

Ook al bieden speedpedelecs een trapondersteuning tot een snelheid van 45 kilometer per uur, toch is deze voortbeweging niet autonoom. Dus ook hier geldt geen aparte verzekeringsplicht. De risico’s zijn ook in dit geval ook door je familiale polis gedekt.

Let op — beschik je over een speedpedelec die wèl autonoom snelheden van meer dan 25 kilometer per uur kan halen? Dan beschouwt de wet dit als een bromfiets en is een aparte aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen wel verplicht.

Toch nog enkele belangrijke verschillen

Verzekeringstechnisch zijn elektrische fietsen en speedpedelecs dus aan dezelfde regels onderworpen. Op andere fronten zijn er echter wel verschillen.

Zo moet je over een rijbewijs beschikken als je met een speedpedelec rijdt, ben je verplicht om een helm te dragen én moet je minstens zestien jaar zijn. Bovendien moet je je speedpedelec inschrijven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen en van een klein kenteken voorzien. Deze verplichtingen gelden niet voor ‘gewone’ elektrische fietsen.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.