Wie met kinderen op autovakantie vertrekt, weet dat dit soms een heel karwei kan zijn. Benieuwd hoe je zo’n lange reis zo aangenaam mogelijk maakt? Hier zijn vijf tips!

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
3 minuten

Plan alles. Echt alles!

Een uitstekende voorbereiding is een absolute must. Start daar tevens tijdig mee — het aanvragen van je reisdocumenten, het dubbelchecken van je autoverzekering, het samenstellen van je reisapotheek en zelfs het pakken van je koffers zijn stuk voor stuk klusjes die je perfect enkele dagen of zelfs weken voor het eigenlijke vertrek tackelen.

Houd ook rekening met een wat langere reistijd. Dat beïnvloedt immers heel wat — welke kleren stop je in welke koffer, en wat is dan de laadvolgorde voor die koffer? Maar zoek op voorhand ook alvast wat back-up-hotelletjes uit — je weet maar nooit.

Vermoeide kinderen? Perfect!

De chauffeur en eventuele co-chauffeur zijn bij vertrek uiteraard zo uitgerust mogelijk, maar voor de meereizende kinderen geldt het omgekeerde! Hoe meer ze van de reistijd in dromenland vertoeven, hoe minder zorgen je aan ze hebt. Voor slapende kinderen moet je bovendien geen pauzes in te lassen. En dat brengt ons bij de volgende tip.

Las voldoende pauzes in

Stilzitten en kinderen — het is geen makkelijke combinatie. Las daarom voldoende pauzes in. Om de twee à drie uur is verre van overdreven. Zo kunnen je koters vaak genoeg naar het toilet gaan, de benen strekken en misschien zelfs een lokale — suikervrije of suikerarme! — snack verorberen. De vakantie start immers op dat moment dat je de wagen instapt, toch?

Lees verder onder de afbeelding …

5 tips om de autoreis voor je kinderen én jezelf aangenaam te houden

Hou je kinderen bezig

Da’s een binnenkopper. Urenlang nietsen houdt geen enkel kind vol. Zorg dus voor voldoende ontspanningsvariatie én keuzeomogelijkheden in de wagen. Eén film lukt nog wel, maar het fenomeen ‘bingewatchen’ is je kinderen wellicht vreemd. Een tablet, draagbare spelconsole of zelfs een magnetisch bordspelletje kan de aandacht dan een stukje langer afleiden. Bovendien helpen deze middeltjes ook tegen wagenziekte.

Blijf rustig

Een zenuwachtige chauffeur zorgt onbewust voor een gespannen sfeer in de wagen. Laat je onderweg dus niet opjagen door zaken die — sowieso? — fout kunnen lopen en tracht steeds gericht naar oplossingen te zoeken. Je bent immers op v-a-k-a-n-t-i-e.

Gebeurt er toch wat onderweg? Weet dan dat verschillende autoverzekeraars extra diensten aanbieden, zoals vervangend vervoer bij schade of een thuisbrengservice. Je weet maar nooit …

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.