Op fietsvakantie naar Luxemburg? Enkele regels en tips

Luxemburg kent tal van goed aangegeven fietspaden. De meerderheid daarvan wordt veilig van het autoverkeer gescheiden. Bovendien geniet het netwerk van een regelmatig onderhoud. Kortom, alle voorwaarden zijn er om ervoor te zorgen dat uw Luxemburgse fietsescapade puur plezier wordt!

5 minuten

Maar waarop moet je letten als je de fietswegen van het Groothertogdom Luxemburg betreedt? Wij lichten graag toe!

Veiligheid

 • Fietshelm — niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
 • Mobiele telefoon — handenvrij bellen mag, maar je mag — net zoals in de auto — je telefoon niet bedienen of zelfs maar vasthouden wanneer je aan het fietsen bent.
 • Hoofdtelefoon of oortjes — verboden! Je sluit je van heel wat prikkels af, wat jouw veiligheid en die van andere weggebruikers in het gedrang brengt. Niet doen, dus.
 • Veiligheidsvestje — de Luxemburgse wetgeving doet geen enkele uitspraak over het al dan niet verplicht dragen van fluorescerende veiligheidshesjes. Gebruik daarom je gezond verstand — is het donker of zijn de weersomstandigheden slecht, trek dan een reflecterend vestje aan.

Je fiets en fietsuitrusting

 • Bel — verplicht!
 • Verlichting — vooraan is een witte of gele lamp verplicht, terwijl je achterop een rood lampje moet monteren. Losse verlichting is niet toegestaan.
 • Reflectoren — achteraan bevinden zich een rode, rechthoekigvormige reflector en een gele reflecterende strip. Op de pedalen moeten witte of gele achteraan zichtbare reflectoren zijn aangebracht. Schoenen waarop deze reflectoren zijn aangebracht mogen ook. Tot slot bevatten de banden een reflecterende strook of bevestig je minstens twee witte of gele reflectoren op je spaken.
 • Aanhanger — het is toegestaan om te rijden met een fiets waaraan een aanhanger is gekoppeld.

Plaats op de weg

Fiets te allen tijde op de voorziene fietspaden! Geen fietspad aanwezig? Hou je dan zo rechts mogelijk. Op gewone wegen zoals de ‘routes nationales’, de ‘chemins repris’, … mag je fietsen, tenzij een plaatselijk verkeersbord aangeeft dat het niet kan. Op auto(snel)wegen (de zogenaamde ‘autoroutes’, ‘voies expresses’, …) is fietsen verboden.

Het doorkruisen van een voetgangersgebied, het inrijden van een eenrichtingsweg of het gebruik van een busbaan kan, wanneer dat aangekondigd wordt met een wit verkeersbord waarop een zwarte fiets wordt afgebeeld en de tekst ‘Excepté Frei’ of ‘Autorisé Frei.’

Fietsers mogen enkel bij daglicht naast elkaar rijden, op voorwaarde dat ze andere weggebruikers niet in gevaar brengen. In bochten, op heuvels en op spoorwegovergangen ben je wel verplicht achter elkaar te gaan rijden. Ook in de bebouwde kom geldt deze verplichting, en dat wanneer het gemotoriseerde verkeer 50 kilomter per uur of sneller mag.

In Luxemburg zijn speciale fietsstraten die worden aangeduid met een blauw rechthoekig bord met een klein verkeersbord met ‘30 km’-opschrift, een grijze auto, een witte fietser en de woorden ’Rue Cyclabe’. Hier mogen fietsers over de volle breedte van de rijbaan rijden. Motorvoertuigen zijn niet toegelaten, behalve in het geval van bestemmingsverkeer. Zij mogen de fietsers niet inhalen en niet sneller rijden dan 30 kilometer per uur.

Bij sommige verkeerslichten vind je een oranje knipperlicht met een fiets en pijl naar rechts terug. Dit geeft aan dat fietsers bij rood licht rechtsaf mogen, op voorwaarde dat ze andere weggebruikers op de juiste wijze voorrang verlenen. Als dit extra licht niet brandt of niet aanwezig is, moet je als fietser stoppen bij rood licht.

Fietsers mogen stilstaande auto’s bij een kruising of spoorwegovergang rechts inhalen, maar wees in elk geval op je hoede.

Lees verder onder de afbeelding …

Op fietsvakantie naar Luxemburg? Enkele regels en tips

Kinderen

Met de kids onderweg? Let dan zeker op deze regels.

 • Het kind moet in een geschikt kinderzitje of in een speciaal daartoe voorziene aanhanger zitten. In de fietsaanhanger mag je slechts twee kinderen vervoeren.
 • Een kind jonger dan 8 jaar mag alleen op de fiets worden vervoerd door een bestuurder van 18 jaar of ouder.
 • Kinderen jonger dan 12 mogen op de stoep fietsen, eventueel samen met een begeleider.
 • Pas vanaf een leeftijd van 6 jaar mogen kinderen op de weg fietsen onder begeleiding van iemand die minstens 15 jaar is. Vanaf 10 jaar mogen ze zonder begeleiding op de weg fietsen.

Fietsen onder invloed

Liever niet, natuurlijk. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.

Bijzondere regels voor elektrische fietsen en speedpedelecs

Voor elektrische fietsen en speedpedelecs zijn er extra regels.

 • Voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur en een vermogen van maximaal 250 watt — een ‘cycle à pédalage assisté’ — of maximaal 500 watt — een ‘cycle électrique’ — gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets. Het dragen van een helm is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
 • Voor elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 kilometer per uur gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. Bestuurders van dit soort fietsen mag dan ook niet op het fietspad rijden. De minimumleeftijd om op een speedpedelec te rijden is 16 jaar, én de bestuurder moet in het bezit zijn van het bromfietsrijbewijs van het type AM. De bestuurder is verplicht een goedgekeurde ECE-22.05-genormeerde bromfietshelm te dragen. Speciale speedpedelec-helmen — norm NTA 8776:2016 — zijn niet toegestaan.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst